Universell utformning definieras ofta som ”en utformning av produkter, miljöer, program och tjänster att de ska kunna användas av alla i största möjliga utsträckning utan behov av anpassning eller specialutformning”. Denna föreläsning ger en introduktion till universell utformning, och hur man kan arbeta med det.
Dagens föreläsare är Charlotte Magnusson är docent vid Institutionen för designvetenskaper, Lunds universitet.
Tid: 12.00-13.00
Plats: Livestream på Facebook eller i Stadsbibliotekets Hörsal (begränsat med platser)
Bra att veta:
Att förebygga våld handlar om rätten till trygghet, hälsa och jämställdhet. Ett tidigt arbete på många arenor där vi tillsammans förändrar destruktiva normer kring maskulinitet och främjar jämställdhet är en viktig del i att förebygga våldet. I denna föreläsning berättar Alán Ali om varför ett förebyggande arbete är avgörande och hur det kan se ut.
Alán Ali är ordförande för den ideella feministiska organisationen MÄN som startade för att engagera män mot mäns våld mot kvinnor. De arbetar med att förändra destruktiva normer kring maskulinitet för att minska mäns våld. Alán har tidigare bland annat varit verksamhetsledare för Fryshuset i Malmö och arbetat med unga män i kriminalitet.
Tid: 12.00-13.00
Plats: Livestream på Facebook eller i Stadsbibliotekets Hörsal (begränsat med platser)
Bra att veta:
Vi har en alldeles ny och föreningsdriven mötesplats i Helsingborg. Nu börjar det stora arbetet att rodda detta skepp med samverkan och samskapande för ett bättre Helsingborg. Hur ser då föreningarna på din delaktighet inom stadens alla viktiga delar, hur kan vi samskapa en gemensam vision och hur får vi fler att engagera sig i föreningslivet?
Vi samtalar med lokala föreningsaktörer i Helsingborg
Tid: 12.00-13.00
Plats: Livestream på Facebook eller i Stadsbibliotekets Hörsal (begränsat med platser)
Bra att veta:
Pandemin har tydligt visat på samhället ojämlikheter och orättvisor, såväl hemma i Helsingborg så som globalt. Många samhällsgrupper har inte haft möjlighet att prioritera sin hälsa och omständigheter och klyftorna har växt. Under Mångfaldsveckan kommer vi att ha ett panelsamtal kring den tydliga social orättvisan vi har kunnat se under pandemin ur ett lokalt perspektiv med viktiga aktörer i Helsingborg. Vi samtalar med Kvinnojouren Helsingborg, Hemlösas Hus, Fryshuset Helsingborg och Martin Grander från Malmö Universitet. Moderator är Camilla Bergvall.
Tid: 12.00-13.00
Plats: Livestream på Facebook eller i Stadsbibliotekets Hörsal (begränsat med platser)
Bra att veta:
UNG-HBTQ är en mötesplats för dig mellan 13-25 år som identifierar dig som HBTQ+ (homo, bi, trans, queer, intersex och pansexuell) eller funderar över din sexualitet eller könsidentitet.
Irinas pågående forskning undersöker hur unga och unga vuxna trans personer förhandlar sin identitet med de normativa, nationellt kodade förväntningar som finns i skolan. Vad upplever de som stödjande och vilket stöd hade de förväntat sig?
I samtalet kommer vi prata om Irinas forskning, vår arbetsmetod på UNG-HBTQ och vilka strategier vuxna som arbetar med ungdomar kan ta till sig för att skapa en mer stöttande och hållbar skola och fritid för unga HBTQIA+ personer.
Tid: 12.00-13.00
Plats: Livestream på Facebook eller i Stadsbibliotekets Hörsal (begränsat med platser)
Bra att veta:
Välkomna till ett författarsamtal med Khaled Alesmael, syrisk-svensk författare och journalist. Alesmael debuterade 2018 med boken Selamlik. Romanen beskriver det heta men dolda gaylivet i Syrien, flykten därifrån och ett utsatt liv som flykting och homosexuell i Sverige. Med novellen En tygväska med Damaskustryck vann Alesmael 2020 Sveriges radios novellpris. Nu är Alesmael aktuell med En port till havet: brev från arabiska bögar. Född och uppvuxen i Syrien, med en turkisk mor och syrisk far, har Khaled Alesmael även arbetat som journalist i Mellanöstern, Nordafrika och Europa samt vunnit ett flertal priser.
Leopard förlag skriver om boken En port till havet:
”Det börjar med ett kuvert på hallgolvet: ett brev på arabiska i blått bläck mot vitt papper. År 2016 blir författaren och journalisten Khaled Alesmael kontaktad anonymt av en kursdeltagare från samma sfi i Göteborg där han själv går. Brevskrivaren, en ”Damaskusbög” som han själv kallar sig, vill dela med sig av sin historia.
För Alesmael leder det hemliga brevet till beslutet att sammanställa delar ur ett journalistiskt projekt som löpt under ett tiotal år. Resultatet blir nio livsberättelser dokumenterade i varierande form som brev och intervjuer – ett slags arkiv av röster där skärningspunkten utgörs av minnet och dess vindlande processer. De flesta av dessa öden färgas av krig och flykt på ett eller annat sätt. Ändå är En port till havet en bok präglad av värme och av den akuta viljan att komma till tals. Här förenas berättelser om drömmar, åtrå och våld i önskan om en trygg plats – för att vi aldrig får glömma att den fria kärleken har ett pris.”
Tid: 14.00-15.00
Plats: Livestream på Facebook
Bra att veta: